کانال مداحان

مداح و مداحی

معرفی مداحان مشهور کشور+زندگینامه---آموزش مداحی برای افراد مبتدی و حرفه ای---مداحی های معروف و پر طرفدار

مداح و مداحی

حمیدرضا مهرآبادی
مداح و مداحی معرفی مداحان مشهور کشور+زندگینامه---آموزش مداحی برای افراد مبتدی و حرفه ای---مداحی های معروف و پر طرفدار

فونت زيبا سازفونت زيبا سازفونت زيبا سازفونت زيبا سازفونت زيبا سازفونت زيبا سازفونت زيبا ساز

لطفا از تمام مطالب دیدن فرمایید.

نحوه ی شروع مداحی و گرم کردن مجلس

عرض سلام و ادب دارم محضر همه دوستان عزیز ،خداوند بزرگ را شاکریم که ما را از شیـــعیان و محبین قـــرآن وخاندان پیغمبرش (ص)قرار داد ،بسیار خوشحالم که در خدمت دوستان عزیز هستم و ان شالله بتونــم به یاری خـــدا و حضرات معصومین(ع) تجربیاتم را در این زمینه (هنر مقدس مداحی) در اختیار همه عاشقان و شیعیان ایشان قرار دهم .ان شالله در اول هر طرح سعی می شود نکاتی پیرامون این هنر مقدس هر چند کوتاه بیان کنم و از همه دوستان عـزیز خواهشمندم که فضا  طرح ها و مباحث را نقد و بررسی کنند و از نظرات سازنده خـویش حقیر و دوستان را مطــــلع سازند .

طرح شماره یک(1)

قال المهدی (ع):

وأَکْثِرُوا الدُّعَاءَ بِتَعْجِیلِ الْفَرَجِ فَإِنَّ ذَلِکَ فَرَجُکُم‏...

و بسیار دعا کنید برای تعجیل فرج که آن فرج شما است.

دوستان عزیز توجه داشته باشند برای رسیدن به هر هدفی باید تلاش و پشتکار زیادی داشت چرا که گفته اند( کار نیکو از پر کردن است) و یا گفته اند :(بهشت را به بها دهند نه به بهانه) لذا شمایی که پا در این عرصه مقدس گذاشته اید اولا باید هدف خود را مشخص کنید برای چه می خواهید  مداح اهل البیت(ع) باشید؟! هدف شما از این امر مقدس چیست؟!
باید خود را از هدفهی دنیوی و زود گذر در این مقوله پاک کنید و آینه دل را جلا دهید چرا که شما از این به بعد به عنوان یک مبلغ باید کار کنید ،مبلغی که زیر ذره بین افکار عمومی قرار دارد  ،باید از آسیبها و آفاتی که در این راه وجود داره آگاه بشید و ان شالله در راه هدف والا و بزرگ قدم بردارید ان شالله سعی میشود در اول هر طرح مطالبی از این گونه گفته شود .

شما باید در ابتدا  حداقل روزی دو ساعت وقت بگذارید و اگر مشغله کاری زیاد دارید باید در لابلای کارهایتان وقتی هر چند کوتاه برای این امر بگذارید و آن را مدیریت کنید .در این وقت باید حداقل روزی نیم ساعت به صدا سازی بپردازید تا صدا  طی زمان (بستگی به صدای شخص داره) به پختگی برسه و صدا برای شروع صیقل پیدا کنه و بقیه تایم خود را به تمرین ،شعر حفظ کردن ،مصیبت حفظ کردن و... اختصاص دهید  تا ان شالله موفق شوید.

1_ مقدمه:
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم  حسبنا الله و نعم الوکیل نعم المولا و نعم النصیر
دعای سلامتی آقا امام زمان (عج) اللهم کن لولیک......

2_شعر مناجاتی امام زمان (عج)

کی می شود به حال خرابم دعا کنی
نام مــرا میــان قنوتـــــی صــــدا کنی
عمری است کوچه گرد دیـــار محبتـم
شاید دلــت بسوزد و شاید عطا کنی
با درد همنشینم وو با غصه همدمم
شافی توئی شود که مرا هم دعا کنی
سر تا به پــــا غــرق گنــــاه و ظلالتم
آقا توئی که با بدیم خـــــــوب تا کنی
خواهم که جان دهم به رکابت امیر عشق
آیا شود کـــه حاجــــت مــن را روا کنی
ای زائر شکسته دل شهــــر غصه ها
کی می شود که قسمت من کربلا کنی

نکته 1: شما قبل از اجرا باید شعر را خوانده باشید و اگر از حفظ نمی خوانید آن را به صورت نیمه حفظ بخونید یعنی به شعر کاملا مسلط باشید چرا که خیره شدن مداوم روی برگه باعت ایجاد استرس و همچنین جلب توجه مستمعین میگردد.

نکته 2:شما سبکی را که برای شعر انتخاب می کنید (البته بعدا در این مورد صحبت می کنیم) باید از گام پایین شروع کرده
و در ابیات دیگر  صدا را پایین و بالا کنید در اصطلاح با صدا بازی کنید تا مستمع خسته نشود.

نکته 3:پس از خواندن دو بیت از شعرتون باید یک گوشواره برای آن انتخاب کنید تا مستمعین با شما همراهی کنند و مجلس شور داشته باشد به عنوان مثال (یابن الحسن) و یا جملاتی از قبیل دستای خالیتو نشون آقا بده در هنگام گرفتن گوشواره و یا در مصرع آخر بعد ار کی می شود که قسمت من کربلا کنی بعد از گرفتن یابن الحسن از مستمعین  بگید (آرزومندان کربلا آقاشونو صدا بزنن و....

3_ زمینه سازی بعد از شعر

آقا جان امشب اومدیم  برا فرج شما دعا کنیم ، ان شالله هممون زنده باشیم و ببینیم اون لحظه ای که از پس پرده غیبت بیرون اومدی تگیه به دیوار کعبه زدی صدا بزنی (الا یا اهل العالم انا المهدی،انا الامام المنتظر یعنی ای مردم دنیا من مهدیم اونی که انتظارش را می کشیدید منم،و ای همه رنج دیده ها ،داغ دیده ها (انا الصمصام المنتقم)منم شمشیر انتقام گیرنده ،الا یا اهل العلم ان جدی الحسین قتلوه عطشانا یعنی ای اهل عالم من فرزند اون آقایی هستم که بین دو نهر آب با لب تشنه سر از بدنش جدا کردند

همه بگید حسین
نکته:
شما باید حتما  زمینه سازی و روضه را از حفظ بخوانید و در خلوت هم این را برای خود خوانده باشید و خودتون در ابتدا بسوزید تا بتوانید دیگران را بسوزانید چرا که( آنچه از دل برآید لاجرم بر دل نشیند)،در زمینه سازی وو روضه نباید کتابی بخوانید باید مـــحاوره ای بخوانید به عنوان مثال  ان شالله را بخوانید ایشالله .

ان شاالله در طرح های بعدی بیشتر صحبت می کنیم نظرات و انتقادات سازنده خود را مطرح کنید در صورت هرگونه سوال و یا مطلبی با شماره 09101182022 تماس بگیرید


در راس همه دعا ها و امورمون دعا برای فرج آقا امام زمان (عج) فرا موش نشود

التماس دعای خیر

تهیه و تنظیم: محمد رضا پروانیان

 

منبع:http://parvanian.blogsky.com


موضوعات مرتبط: آموزش مداحی
برچسب‌ها: گرم کردن مجلسگرم کردن مجلس مداحیشروع مداحینحوه ی آغاز مداحی

تاريخ : سه شنبه 30 آبان 1396 | 20:14 | نویسنده : حمیدرضا مهرآبادی |

نحوه ی شروع مداحی در مجلس

نحوه شروع مداحی در یک مجلس

 

سلام و صلوات :

در احادیث و روایات معتبر داریم ؛ دعایى که بدون حمد و ثناى الهى و ذکر نام خدا و سلام و صلوات بر محمد و آل محمدعلیهم السّلام شروع شود، پذیرفته نخواهد شد. از آنجائى که هدف از برپائى این گونه از مجالس ، توسل به ائمه اطهارعلیهم السّلام و نتیجه گرفتن از آن است ، باید به فرموده خودشان ، با حمد و ثناى الهى و درود فرستادن بر خاندان عصمت و طهارت شروع مى شود. تفاوتى نمى کند که مجلس عزادارى باشد و یا مجلس جشن و میلاد ائمه هدى علیهم السّلام در هر دو صورت باید مجلس به کیفیت فوق آغاز گردد.

این سلام و ثنا مى تواند بسیار ساده و به صورت فرستادن سه صلوات و گفتن (( بِسمِ اللّه الرّحمنِ الرّحیمِ)) باشد و یا قسمتى از دعا یا مناجات ماءثوره از ائمه معصومین مثل : (( السّلامُ عَلَیکُم یا اَهلَبَیت النَّبُوَة )) و... یا خواندن صیغه توبه ((اَستَغفِرُ اللّهَ الّذِى لا اِلهَ الاّ هُو، الحَىُّ القَیّوم ، الرّحمنُ الرّحیم ، ذُوالجَلالِ وَ الا کرَام ، مِن جَمِیعِ ظُلمِى وَ جُرمِى وَ اِسرَافِى عَلَى نَفسِى وَ اَتوُبُ اِلَیهِ)) و یا خواندن دعاى فرج امام زمان (( اللَّهُمَّ کُن لِوَلِیِکَ الحُجَّةِ بنِ الحَسَنِ...)) باشد. که به فراخور مجلس انتخاب مى شود. مثلاً اگر شب شهادت بود، بهتر است ذکر شروع مجلس نیز با آن امام همام رابطه داشته باشد مثلاً شب شهادت امام حسن مجتبى علیه السّلام همان قطعه اى که در دعاى توسل براى ایشان مى خوانیم ، قرائت شود و یا اگر مجلس در محرم است از لعن و سلام زیارت مقدسه عاشورا استفاده نمائیم و اگر مجلس مناجات مى باشد. از خواندن صیغه توبه و یا خواندن گوشه هایى از دعاى کمیل و یا قرائت فرازهائى از مناجات خمس عشر (مناجاة التائبین ) که در مفاتیح الجنان مى باشد، بهره مند شویم .

نکته اى که در اینجا وجود دارد این است که اگر مجلس عزادارى و روضه است ، خواندن خطبه اول آن و دادن سلام و صلوات نباید خیلى طولانى بشود زیرا موجب خستگى و ملال مستمع مى گردد. مداح خوب کسى است که هر وقت در محدودیت زمانى قرار گرفت ، وقت را طورى تنظیم نماید که به اکثر قسمت هاى مهم برنامه خود پرداخته باشد نه اینکه کلاً یک قسمت از آن را حذف کند مثلاً بگوید چون وقت نیست من از اصل روضه شروع کنم و بدون سلام دادن ، شروع به روضه خوانى نماید. باید از حواشى هر قسمت از برنامه اش مقدارى بزند تا ناهماهنگى پیش نیاید. چه بسا سلام دادن اول مجلس ، کارى کوچک شمرده شده و بیشتر به روضه خواندن و سینه زدن بها داده مى شود. اما توجه داشته باشیم که ادب مجلس باید رعایت شود و سلامى هر چند کوتاه ، فرستاده گردد.

در محدودیت هاى زمانى ، مداح مى تواند از برنامه هائى که در حاشیه توسل وجود دارد، کسر بگذارد مثل سینه واحد زدن و ایستاده سینه زنى کردن و... نه اینکه از سلام دادن صرف نظر کند.

د) شعر شروع مجلس 

بعد از دادن سلام و صلوات و حمد ثناى الهى ، مداح ، مجلس را با شعر شروع مى کند. این بهترین حالت مجلس است که وقتى سلام داد، شعرى را با عنوان مقدمه مجلس ‍ شروع مى کند که پسندیده تر از حالتى است که بعد از سلام دادن ، مداح شروع به صحبت کردن و روضه خواندن کند. سعى کنید همیشه مجلس (حتى مجالس ‍ کوچک و توسلات مختصر) را با شعر آغاز نمائید تا حالت وزین ترى به خود بگیرد. شعرى که ابتداى مجلس خوانده مى شود مى تواند اشعارى از آقا امام زمان علیه السّلام باشد که در حال حاضر، مجالس بیشتر به این شکل شروع مى شوند و مى توان از اشعارى که در این زمینه سروده شده است استفاده نمود و از غزل هاى حافظ و یا غزل هاى حضرت امام (رحمة الله علیه ) استفاده کرد مثلاً:

 

روى تو کس ندید و هزارت رقیب هست

 

 

در غنچه اى هنوز و صدت عندلیب هست

هر چند دورم از تو که دور از تو کس مباد

 

اما امید وصل تواءم عن قریب هست

 

گر آمدم به کوى تو چندان غریب نیست

 

چون من در این دیار هزاران غریب هست

 

عاشق که شد یار به حالش نظر نکرد

 

اى خواجه درد نیست و الا طبیب هست

 

و یا از اشعار اخلاقى ، که در مذمت نفس سروده شده و یا اشعار مناجاتى استفاده کرد که این گونه ، اشعار مناسب مجالس دعا و زیارات مى باشد مثلاً در شبهاى ماه مبارک رمضان و یا قبل از دعاى کمیل و... مثلاً این شعر:

 

یا رب ار نگذرى از جرم و گناهم چه کنم

 

ندهى گر به در خویش پناهم چه کنم

 

گر برانى و نخواهى و کنى نومیدم

 

به که روى آرم و حاجت زکه خواهم چه کنم

 

گر بخشى گنهم شرم مرا آب کند

 

ور نبخشى تو بدین روى سیاهم چه کنم

 

نتوانم کنم انکار گنه یک ز هزار

 

تو که بودى به همه حال گواهم چه کنم

 

بارلها! کرمى مرحمتى امدادى

 

کاروان رفته و من مانده به راهم چه کنم

 

و یا از اشعارى استفاده نماید که در مدح ائمه معصومین علیهم السّلام سروده شده که در گذشته خواندن این گونه اشعار، جایگاه بهترى در مجالس داشته است . اشعارى که در مدح اهل بیت علیهم السّلام سروده شده و بسیار ساده و بى پیرایه است و بیشتر در مدح اباعبدالله الحسین علیه السّلام سروده مى شده که البته هنوز هم در هیئاتى که به سبک سنتى عزادارى مى نمایند، این اشعار به چشم مى خورد، مثل این شعر:

 

اى چراغ شام تارم یا حسین

 

اى امید روزگارم یا حسین

 

اى قرار قلب زار عاشقان

 

من ز هجرت بى قرارم یا حسین

 

من گداى لطف و احسان تواءم

 

اى تو لطف بى شمارم یا حسین

 

من به درگاهت غلامى روسیاه

 

یا که عبدى شرمسارم یا حسین

 

چشم امیدم قیامت سوى توست

 

اى به محشر غمگسارم یا حسین

 

در قیامت من چه غم دارم به دل

 

گر تو باشى در کنارم یا حسین

 

من دل افگار و پریشان تواءم

 

اى شفاى قلب زارم یا حسین

 

شعر اول مجلس ، هر قسمى از این سه دسته که باشد باید به عنوان مقدمه توسل از آن بهره جست و باید توجه داشت که نباید آن را اصل قرار داد، تا جا براى اشعار روضه هم وجود داشته باشد. البته این بدان معنى نیست که با این اشعار نمى شود مجلس گردانى کرد، خیر. مقصود این مى باشد که اگر قرار است بعد از این اشعار، شعر دیگرى خوانده شود، باید از اطاله دادن آن پرهیز کرد تا سبب خستگى مستمع نشود و بار شعر را در اشعار بعدى بیشتر کرد. چون خواندن این اشعار، جنبه مقدمه دارد و به سبب آماده شدن مستمع ، براى گوش دادن روضه خوانده مى شود زیرا در اول مجلس ، مستمع هنوز، آمادگى روضه گوش کردن را ندارد و باید او را آماده ساخت و هر کجا که مداح احساس کرد مستمعش آماده شده ، باید مقدمه را تمام کند و به خواندن روضه و اشعار مربوط به آن بپردازد.

 منبع:http://madahanejavan.persianblog.ir/post/31/

 


موضوعات مرتبط: آموزش مداحی
برچسب‌ها: شروع مداحینحوه ی شروع مداحیشعر اوّل مداحی

تاريخ : سه شنبه 30 آبان 1396 | 20:9 | نویسنده : حمیدرضا مهرآبادی |

نکاتی برای مداح2

مقدمه
نيروي حافظه در خواندن نقش مهمي دارد، زيرا مداح توانا كسي است كه با تكيه بر حافظه و مطالعات قبلي و طراحي مجلس بخواند. كسي كه محفوظات مناسب و لازم را نداشته باشد نمي تواند بر مقتضاي حال بخواند . لذا در اين بخش در مورد حافظه مباحثي را مطرح مي¬كنيم.

1ـ بهداشت حافظه
در هنگام كارها و فعاليتهاي ذهني براي سلامت و جلوگيري از فرسودگي حافظه بايد موارد زير را بطور كامل رعايت كنيم؛

الف) تغذيه مناسب:
ذهن آدمي مانند ديگر اعضاي بدن براي فعاليتهاي روزانه خود به مواد غذايي و اكسيژن كافي نيازمند است. كلسيم، فسفر و منيزيم سه عنصر اصلي براي حافظه مي¬باشد و نيز ويتامينهاي گروه «ب» محاسبات و فعاليتهاي ذهني را آسانتر مي¬كنند. شما مي¬توانيد از مواد غذايي همچون جوانه گندم (سمنو)، لبنيات، جگر سياه، بادام، گردو، فندوق، سبزيجات، تخم مرغ ؛ براي تقويت و تغذيه حافظه استفاده كنيد.
در فعاليتهاي شديد ذهني بايد از مصرف زياد قند و چربي بپرهيزيد و حتي الامكان از غذاهاي داراي پروتئين مانند تخم مرغ، گوشت، جگر سياه و ماهي استفاده كنيد. بطور كلي در نظر داشته باشيد كه پرخوري و معده سنگين، فعاليتهاي ذهني را سست و محدود مي¬كند.

ب) عدم استفاده از دخانيات و مواد مخدر
استفاده از دخانيات(سيگار ، قليان و...) عمل طبيعي سيستم عصبي و حافظه را مختل كرده و اثرات دائمي بر روي حافظه مي¬گذارد و موجب خستگي زود رس جسم و روان مي¬شود.


ج) استراحت
براي بهتر به خاطر سپردن و بهتر به ياد آوردن تمركز حواس ضروري است. تقريبا غير ممكن است كه شما در حالت خستگي بتوانيد تمركز حواس داشته باشيد. به طور كلي قبل و بعد از مطالعه و يا كارهاي ذهني بايد مدتي استراحت كرد و نفس عميق كشيد. البته منظور ما از استراحت عبارتست از عدم انجام فعاليتهاي ذهني براي مدتي كوتاه.
در هنگام استراحت سعي كنيد چندين بار تنفس عميق داشته باشيد. تنفس عميق به صورت صحيح به روش زير مي¬باشد:
سه برابر مدت عمل دم (كشيدن نفس به داخل ريه¬ها) هوا را تخليه كنيد. مثلا اگر عمل  دم سه ثانيه طول بكشد سه برابر اين مدت يعني نه ثانيه هوا را در داخل ريه¬ها حبس كنيد و سپس دو برابر زمان اوليه يعني شش ثانيه هوا را تدريجا از ريه¬ها خارج كنيد.
ممكن است تنفس عميق ابتدا مشكل باشد، ولي به مرور زمان آثار معجزه آساي آن را خواهيد ديد. اثر تنفس صحيح ـ براي حافظه ـ از هر ماده مغذي مفيدي بيشتر است.

د) اعتماد به حافظه:
اساسي ترين عامل حفظ و يادآوري، اعتماد به حافظه است. وقتي شما حافظه خود را ضعيف مي¬دانيد به خود تلقين كرده¬ايد كه همه چيز را فراموش كنيد.

نكته
امروزه بعضي از روانشناسان بر روي نظريه¬اي به نام «برنامه ريزي عصبي كلامي» تأكيد دارند. طبق اين نظريه آنچه را كه ما به زبان مي¬آوريم. همان را به عصب خود فرمان مي¬دهيم.
يعني وقتي شخص مي¬گويد:«حافظه من ضعيف است» و يا «هر چه مي¬خوانم نمي¬فهمم» شخص به مغز خود فرمان مي¬دهد كه همه چيز را فراموش كند و ...
از طرف ديگر اگر به حافظه اعتماد كنيد، حافظه خود را مجبور مي¬كنيد كه همه چيز را به خاطر داشته باشد. حافظه را تحقير نكنيد، بلكه آن را تقويت كرده و به اطاعت واداريد.

 


2ـ روشهاي يادسپاري
الف) تأثير
 آيا تاكنون پيش آمده است كه نام و ويژگي¬هاي يك ميوه مانند سيب را فراموش كنيد؟ نام يك دستگاه يا يك كلمه علمي را چطور؟
وقتي شما چيزي را لمس مي¬كنيد، احساسي از اين لمس كردن در شما به وجود آمده است؛ و همچنين هنگامي كه رنگ يك چيز را مي¬بينيد و يا صدايي را مي¬شنويد، بنابراين خصوصيات مختلف، مثل؛ رنگ، شكل،‌مزه، بو، نام و هر يك، نقاط مختلفي از حافظه را اشغال مي¬كند. بدين معني كه خصوصيات مختلف جسمي مانند سيب، نقاط مختلفي از حافظه را اشغال مي¬كند. بدين معني كه خصوصيات مختلف سيب در نقاط مختلف حافظه اثر گذاشته و در نتيجه بهتر در خاطر باقي مي¬ماند، ولي در مورد كلمات اين طور نيست، به طور مثال يك نام علمي فقط در يك يا دو نقطه از ذهن اثر مي¬گذارد و در نتيجه تأثير آن بر روي حافظه كمتر است.
مطابق اصل تأثير هر قدر تأثير موضوعي بر حافظه بيشتر باشد، بهتر به ياد خواهد ماند. با توجه به مطالب ذكر شده، شما مي¬توانيد براي بهتر به خاطر سپردن موضوعات و اشعار مورد نظر، تأثير آنها را در ذهن بيشتر كنيد. مثلا سعي كنيد موضوع را مجسم كنيد و در ذهنتان به تصوير بکشيد تا محتواي مورد نظرتان در چند نقطه از ذهنتان تأثير بگذارد و بدين طريق حفظ و به يادسپاري آن کامل و دقيق صورت بگيرد.

ب) تداعي
قبل از توضيح روش تداعي، ذكر اين نكته ضروري مي¬باشد كه مطالب در حافظه به طور زنجيره¬اي يا شبكه¬اي ثبت و ضبط مي¬شوند. يعني به ياد آوردن كلمه يا مطلبي موجب به ياد آوردن كلمه ديگر مي-شود.
در روش تداعي به اين صورت عمل مي¬كنيم؛
كلمات را به هم ربط داده و در ذهن تجسم مي¬كنيم. وقتي كلمه اول را به ياد آورديم، كلمات ديگر سلسله وار به خاطرمان خواهند آمد. اين حالت «ضبط زنجيره¬اي مطالب در حافظه» مي¬باشد.
اين روش در ابتدا اگرچه وقت گير است اما با چند بار تمرين مي¬توانيد در يك لحظه ارتباط دو كلمه را در ذهن تجسم كرده و به خاطر بسپاريد. در هنگام تداعي لازم نيست ارتباطها را با زبان تكرار كنيد، بلكه به طور سريع آنها را مجسم نماييد.

ج) تكرار
براي به خاطر سپردن از روش تكرار نيز استفاده مي¬شود. البته مطلبي را كه فقط با روش تكرار به خاطر سپرده باشيم زودتر از ياد خواهيم برد.
عملا مي¬بينيم كه روش تكرار براي به خاطر سپردن دائمي چندان سودمند نيست ولي مي¬توان با تكرار در زمانهاي مختلف و با فاصله مناسب، تأثير مطلب و مدت نگهداري آن را در حافظه افزايش دهيم.
روانشناسي به نام ژوست، ثابت كرده است كه اگر متني شش بار پي در پي خوانده شود، ميزان حفظ مطالب بسيار كمتر از آن است كه همان مطلب شش بار با فاصله¬هاي زماني خوانده شود. فاصله زماني مناسب بين هر بار خواندن از ده دقيقه تا شانزده ساعت مي¬باشد. لذا تكرار مطالب در پايين تر از ده دقيقه زائد بوده و در بالاتر از شانزده ساعت موجب فراموشي بخشي از مطالب مي¬شود.
عمل مرور را در زمانهاي مختلف انجام دهيد زيرا كه مرور تأثير مطالب در حافظه را بيشتر مي¬كند.

نكات مهم در حفظ و حافظه
1) از فشار آوردن به حافظه و متراكم كردن ساعات يادگيري جداً خودداري نماييد و در فعاليتهاي ذهني بين هر سي الي چهل دقيقه يك بار به مدت پنج دقيقه استراحت كنيد و تنفس عميق داشته باشيد.
2) در هنگام مطالعه چند موضوع يا كتاب، بين موضوعات مشابه تداخل و بي نظمي ايجاد مي¬شود و اگر بعد از مطالعه در مورد يك موضوع، در مورد موضوع ديگري مطالعه كنيد به حافظه زياد فشار نخواهد آمد و آموخته¬هاي شما آسيب نخواهد ديد.
3) ميزان فراموشي حافظه در خواب به مراتب كمتر از بيداري است، بنابراين بعد از آموختن مطالب دشوار، مدتي استراحت مطلوب داشته باشيد.
4) در تقويت حافظه علاقه نقش مهمي را ايفا مي¬كند، اگر به موضوع و مطلبي علاقه شديدي داشته باشيد، در به خاطر سپردن آن مشكلي نخواهيد داشت.
5) در به خاطر سپاري، عمل گزينش مطالب را انجام دهيد. يعني سعي در حفظ كردن و يادگيري همه مطالب نداشته باشيد، بلكه فقط مطالب مورد نياز و مهم را به خاطر بسپاريد.
6) در هنگام خستگي و بي حوصلگي از كارهاي ذهني و مطالعه بپرهيزيد، زيرا كه خستگي موجب كم شدن دقت مي¬گردد.
7) درهنگام شروع مطالعه. هرگزاين فكرراكه مطلب مشكل ويا خسته كننده است به خود راه ندهيد.
8) به خود تلقين كنيدكه قادريدهرمطلبي راخوب فرا بگيريد، زيرا واقعا قادر به انجام اين كار هستيد.
3ـ تمركز حواس و دقت
• تمركز حواس
شرط اول يادگيري،تمركز حواس است. رعايت موارد زير در افزايش تمركز حواس ضروري و مهم است؛

الف) علاقه
داشتن علاقه به كاري كه انجام مي¬دهيد، از شرايط اصلي ايجاد تمركز حواس است. با توجه به ارزش و اهميت محتوايي كه در حال يادگيري آن هستيد مي توانيد علاقه خود را به آن افزايش دهيد و بين مطالب و محتويات هم سطح، آنهايي را براي يادگيري انتخاب كنيد كه به آنها علاقه بيشتري داريد.

ب) هدف
مشخص بودن هدف و اينكه براي چه به يادگيري موضوع مورد نظر مي پردازيد ، از هجوم تفكرات گوناگون در هنگام مطالعه و فعاليت¬هاي ذهني جلوگيري مي¬كند و تمركز حواس را بالا مي¬برد.

ج) شرايط عمومي
رعايت هر يك از اصول مطالعه در تمركز حواس تأثير بسزايي دارد. داشتن تفكرات مثبت، رعايت مكان مناسب براي مطالعه، برنامه ريزي روزانه، استراحت كافي، اعتماد به نفس، عدم خستگي و اضطراب هر يك به نحوي در تمركز حواس مؤثرند.

• دقت
از عوامل بسيار مهم در يادگيري ، دقت مي باشد ؛ اگر هنگام يادگيري دقت به خرج دهيم علاوه براينكه مطالب را بهتر و كاملتر به خاطر مي سپاريم، در زمان و وقت هم صرفه جويي مي شود ، چراكه بسياري از برگشتهاي به مطالب قبل ، به خاطر عدم دقت كافي هنگام يادگيري است.

تمرين براي افزايش دقت
1) صداي الگوي آموزشي را زياد كرده و با دقت صداي آن را تدريجا كاهش دهيد و رفته رفته صدا را ضعيف تر و ضعيف تر كنيد. در حين آهسته كردن صدا با دقت كامل به آن گوش دهيد. اين تمرين در افزايش دقت مؤثر است.
2) هنگام شب وقبل ازخواب،فعاليتهاي روزگذشته راباتجسم كامل در5 الي10 دقيقه مجسم كنيد.
4ـ درك (يادگيري) و يادسپاري
دو نوع كيفيت براي به خاطر سپردن مطالب در حافظه وجود دارد:
الف) به خاطر سپردن و ضبط مطالب در حافظه كوتاه مدت.
ب) حفظ و ضبط مطالب در حافظه بلند مدت.

شما معمولا در يادگيري از ضبط مطالب در حافظه كوتاه مدت استفاده مي¬كنيد، بدين صورت كه پس از خواندن، مطالب را فقط براي مدت زمان محدودي به ياد خواهيد داشت و پس از مدتي 90% مطالب را فراموش خواهيد كرد.
اين روش مطالعه نه تنها مناسب نيست، بلكه كمتر ارزشي ندارد. چرا كه خواندن، صرفا براي يادگيري است و اگر قرار باشد آنچه را كه خوانده¬ايد فراموش كنيد، بيهوده وقت خودتان را تلف كرده¬ايد.
استفاده از الگوهاي يادگيري و خلاصه نويسي و رعايت مراحل مختلف يادگيري، اين امكان را به ما مي-دهد كه مطالب را در حافظه بلند مدت ذخيره كرده و به مدت طولاني آن مطالب را به ياد داشته باشيم.

الگوهاي يادآوري:
هر يك از شما براي مطالعه روش خاصي داريد. بعضي از شما زير سطرهاي كتاب را خط مي¬كشيد، برخي از شما ترجيح مي¬دهيد كه مطالب مهم كتاب را خارج كرده و در جاي ديگري بنويسيد، و ...
بايد به اين نكته توجه داشته باشيد كه مغز اساسا با مفهوم كل جمله¬ها و متنها سر و كار دارد نه با تك تك كلمه¬ها.
خلاصه نويسي در هنگام يادگيري يكي از بهترين روشهاي حفظ و نگهداري مطالب براي مدتي طولاني مي¬باشد.
ابتدا كل مطلب را بفهميد و سپس كلمات و مطالب كليدي را برداشت نماييد. در هنگام يادداشت برداري از جمله نويسي بپرهيزيد و حتي الامكان چكيده و عصاره متن را به صورت كلمات مهم يادداشت نماييد. چرا كه در هنگام يادداشت برداري، جستجوي كلمات كليدي از متن، موجب فعاليت مغز و پويايي آن مي¬شود و در نهايت مطلب بهتر به خاطر سپرده مي¬شود.

مراحل خلاصه نویسی
1ـ يادداشت برداري
نكات به صورت اصلي و فرعي نوشته مي¬شوند.
2ـ بازنگري و تكميل
الگوي يادآوري را بررسي كنيد و اگر نياز به تكميل و مرتب كردن داشت، با استفاده از متن، آن را تكميل و مرتب نماييد.

3ـ مرور
اگر مطالب ياد گرفته شده در زمان مشخصي مرور شوند، اين كار باعث جلوگيري از فراموش شدن آنها خواهد شد. در هنگام مرور مطالب درسي لازم نيست كل مطلب را دوباره بخوانيد، بلكه خواندن خلاصه و الگوي آن درس كافي بوده و موجب حفظ مطالب در حافظه بلند مدت شده و فراموش نمي¬شود.

مراحل مرور
يش از 80% مطالب خوانده شده بعد از 24 ساعت فراموش مي¬شوند. مراحل مرور در زمانهاي مختلف كه مانع فراموشي مي¬شوند عبارتند از:

الف) مرور بلافاصله
به خاطر داشته باشيد كه فهميدن مطلبي دليل بر ياد سپردن و يادآوري آن نيست. شما فقط وقتي مي-توانيد مطلبي را به ياد آوريد كه پس از فهميدن، آن را به حافظه سپرده باشيد.
و نيز در هنگام شب قبل از خواب به مدت كوتاهي (5 الي 10 دقيقه به ازاي هر يك ساعت مطالعه) الگوها را مرور نموده يا از ذهن بگذرانيد.

ب) مرور روز بعد
هر روز ابتدا مطالب روز قبل را مرور نموده و بعد به مطالعه بپردازيد. مرور در يادگيري معجزه خواهد كرد. مرحله دوم مرور ميزان ياد سپاري مطالب را تقريبا 7 الي 10 روز ثابت نگه مي¬دارد و بعد از اين مدت در صورت مرور نكردن، آموخته¬هاي شما رو به فراموشي خواهند رفت.

ج) مرور يك هفته بعد
يك هفته بعد سومين مرور را انجام دهيد. مرور مرحله سوم آموخته¬هاي شما را تقريبا براي يك ماه حفظ مي¬كند و در نتيجه مرور مطالب آموخته شده مهمتر از خواندن مطلب است.
در نهايت مرور را جزء برنامه روزانه خود قرار دهيد، چرا كه از شما نمي¬پرسند چقدر كتاب خوانده¬ايد بلكه از شما اطلاعات بيشتر مي¬خواهند


موضوعات مرتبط: آموزش مداحی
برچسب‌ها: نکات مداحینکاتی برای مداحمداح و نکاتنکات مهم مداحینکاتی مهم

تاريخ : سه شنبه 30 آبان 1396 | 20:3 | نویسنده : حمیدرضا مهرآبادی |

نکاتی برای مداح

- در مرثیه خوانی به « خدا » توکل کنیم.2- در مرثیه خوانی توسل به معصومان و کمک از آنان بویژه حضرت فاطمه‏ی زهرا و امام حسین و حضرت مهدی - علیهم‏السلام - را فراموش نکنیم.3- در مرثیه خوانی ، از خاندان عصمت و طهارت - علیهم‏السلام - با احترام یاد کنیم ، مثلا برای مرد ( علیه‏السلام ) و برای زن ( علیهاالسلام ) را به کار بریم.4- از خدا بخواهیم تا خاندان عصمت و طهارت بویژه حضرت مهدی - علیهم‏السلام - به جلسات مرثیه خوانی ما عنایت کنند و در این گونه مجالس تشریف بیاورند و چشمان گنهکار ما را به جمال دل آرای خویش نورانی بفرمایند.5- اگر به مرثیه خوانی علاقه داریم از خاندان عصمت و طهارت بویژه حضرت فاطمه‏ی زهرا و امام حسین و امام زمان - علیهم‏السلام - بخواهیم تا ما را در زمره‏ی مرثیه خوانان واقعی خود قرار دهند.6- مرثیه خوانی از نعمتهایی است که خداوند و خاندان عصمت و طهارت - علیهم‏السلام - به دوستان خود عطا می‏کند ، پس آن را دست کم نگیریم و کم ارزش نکنیم.7- می‏توانیم ثواب مرثیه خوانی خود را به معصومان - علیهم‏السلام - یا مراجع تقلید - رضوان الله علیهم - و یا پدر و مادر و فامیل و مانند آن هدیه کنیم.8- خواندن مرثیه را به عنوان انجام عبادت و وظیفه‏ی شرعی بدانیم.9- در هنگام مرثیه خوانی با طهارت و با نظافت باشیم.10- می‏توانیم پیش از مرثیه خوانی دو رکعت نماز بخوانیم و از خدا بخواهیم تا ما را در مرثیه خوانی موفق بدارد.11- شایسته است پیش از خواندن مرثیه جمله‏ی « یا اباعبدالله ادرکنا » یا جمله‏ی « یا صاحب الزمان ادرکنا » و یا جمله‏ی « یا فاطمة الزهراء ادرکینا » را از قلب خود بگذرانیم و یا بر زبانمان جاری نماییم.12- پیش از مرثیه خوانی درباره‏ی آن فکر نماییم که چگونه آن را آغاز کنیم ، چگونه آن را ادامه دهیم و چگونه آن را به پایان بریم و بطور کلی چگونه آن را بیان نماییم.13- مرثیه را با نام و حمد خدا و درود و صلوات بر پیامبر گرامی اسلام - صلی الله علیه و آله - و ائمه‏ی معصومین - علیهم‏السلام - و بیزاری از دشمن آنان آغاز کنیم. مثلا بگوییم : « بسم الله الرحمن الرحیم ، الحمد لله رب العالمن ، ثم الصلوة و السلام علی سیدنا و نبینا ابی‏القاسم محمد و علی اهل بیته الطیبین الطاهرین و لعنة الله علی اعدائهم اجمعین من الآن الی قیام یوم الدین » .14- می‏توانیم مرثیه را نیز با نام خدا و یاد صفات خدا آغاز کنیم. مثلا بگوییم : « بسم الله الرحمن الرحیم ، یا رحمان یا رحیم... » .15- پس از ذکر نام و صفات و حمد خدا و درود بر معصومان می‏توانیم چند بیت شعر بخوانیم و یا خاطره و داستانی را ذکر کنیم و سپس اصل مرثیه را بازگو نماییم.16- اگر شعر یا خاطره و یا داستانی پیش از خواندن اصل مرثیه مورد استفاده قرار می‏گیرد ، سعی شود آن قدر طولانی نگردد که از اصل مرثیه بیشتر شود و اصل مرثیه و هدف و محتوای آن را تحت الشعاع خود قرار دهد.17- چناچه شعر یا داستان یا خاطره و یا نظایر آن در مرثیه خوانی مورد استفاده قرار گرفتند ، باید از نظر محتوا درست و از نظر مدرک صحیح و معتبر باشند.18- شایسته است از اشعار عرفانی مربوط به مرثیه در همه جا استفاده نشود ، زیرا عرفان ، زمینه و یا زمینه سازی می‏خواهد.19- در آغاز راه و پیش از خواندن مرثیه ، آن را در خانه یا مانند آن تمرین و حفظ کنیم ، تا در هنگام خواندن مرثیه دچار اشتباه و یا فراموشی نشویم.20- اگر شنوندگان برای شنیدن مرثیه بطور پراکنده نشسته‏اند ، در صورت امکان از آنان بخواهیم به صورت جمعتر بنشینند.21- سعی کنیم تا مرثیه را بدون مقدمه چینی و زمینه سازی شروع ننماییم. به قول معروف ، فوری به « گودال قتلگاه » نرویم.22- برای مقدمه چینی و زمینه سازی می‏توان مرثیه را با عرض سلام بر معصوم یا شهید مورد نظر ، و یا همان گونه که گفته شد با خواندن شعر و ذکر داستان و خاطره‏ای مربوط به مرثیه‏ی مورد نظر آغاز کنیم.23- گاهی برای آغاز یا پایان مرثیه‏ی سرور شهیدان می‏توانیم این سلامها را بخوانیم : « السلام علیک یا اباعبدالله و علی الارواح التی حلت بفنائک علیک منی سلام الله ابدا ما بقیت و بقی اللیل و النهار و لا جعله الله اخر العهد منی لزیارتکم السلام علی الحسین و علی علی بن الحسین و علی اولاد الحسین و علی اصحاب الحسین [و رحمة الله و برکاته ] » .24- در آغاز یا پایان مرثیه‏ی هر معصومی - علیه‏السلام- می‏توانیم قسمتی از دعای توسل را که مربوط به آن معصوم است بخوانیم ، مثلا برای مرثیه‏ی امام حسین - علیه‏السلام- عرض کنیم : « [السلام علیک] یا اباعبدالله یا حسین بن علی ایها الشهید یابن رسول الله یا حجة الله علی خلقه یا سیدنا و مولینا انا توجهنا و استشفعنا و توسلنا بک الی الله و قدمناک بین یدی حاجاتنا یا وجیها عند الله اشفع لنا عندالله » .25- معمولا مرثیه دارای سه مرحله است : یک : مقدمه ، دو : اوج و سه : فرود. بعد از رسیدن مرثیه به مرحله‏ی اوج و سوزناک خود ، آن را زیاد طول ندهیم ، یعنی مرحله‏ی فرود مرثیه را کوتاه کنیم ، که گاهی مرثیه حتی بدون فرود نیز خوانده می‏شود.26- مرحله‏ی اوج مرثیه ، مرحله‏ای است که گره مرثیه گشوده می‏شود و سوزناک ترین قسمت مرثیه است. بدین جهت مرحله‏ی اوج مرثیه را زود بیان نمی‏کنیم.27- وقتی مرثیه به مرحله‏ی اوج خود رسید سوز و گدازی را در شنوندگان برانگیزانیم و « تحولی درونی » در آنها به وجود آوریم به گونه‏ای که حالت توجه به معارف بلند عاشورایی با آن سوز و گداز همراه گردد.28- در اوج مرثیه با کلماتی مانند « یا حسین » و « یا زهرا » توسل را بیشتر و داغتر کنیم.29- اگر مرثیه را همراه با سخنرانی انجام می‏دهیم شایسته است که ارتباط موضوع سخنرانی با موضوع مرثیه را فراموش نکنیم و ارتباط بین آن دو را در نظر داشته باشیم ، و به اصطلاح سخنوران مرثیه خوان « گریز » بزنیم.30- شایسته است مرثیه را با خواندن دعا و فاتحه و صلوات و قیام برای حضرت مهدی - عجل الله تعالی فرجه الشریف - به پایان بریم.31- پس از پایان مرثیه می‏توان آیه‏ی « و سیعلم الذین ظلموا ای منقلب ینقلبون : و ستمکاران بزودی خواهند دانست که به چه مکانی باز می‏گردند. » و یا آیه‏ی « الا لعنة الله علی الظالمین : آگاه باشید نفرین خدا بر سمتمکاران است » ، را خواند.32- بعد از خواندن آیاتی که گفته شد می‏توانیم برای استجابت دعا پنج بار آیه‏ی « امن یجیب المظطر اذا دعاه و یکشف السوء » را بخوانیم.33- می‏توانیم پس از « امن یجیب » این دعا را بخوانیم « اللهم انا نسئلک و ندعوک باسمک العظیم الاعظم الاعز الاجل الاکرم بحق محمد و علی و فاطمة و الحسن و الحسین و التسعة المعصومین من ذریة الحسین » و سپس ده بار « یا الله » بگوییم و آن گاه دعاهای دیگر را بخوانیم.34- اگر هنگام مرثیه خوانی ، مطلب یا شعر بعدی را فراموش کردیم ، مطلب یا شعر قبلی را تکرار می‏کنیم و شرح می‏دهیم و در ضمن این کار به جستجوی مطلب یا شعر بعدی می‏پردازیم تا آن را به یاد آوریم.35- برای مرثیه خوانی اگر می‏توانیم در جایی قرار گیریم که مشرف بر شنوندگان باشیم.36- شایسته است موانع تمرکز حواس را از محل مرثیه خوانی حذف کنیم. گاهی این کار با تذکری از سوی مرثیه خوان می‏تواند انجام گیرد.37- در آغاز مرثیه می‏توانیم از شنوندگان بخواهیم تا سرها را به زیر بیندازند ، دلها را روانه‏ی کربلا کنند و زانوی غم در بغل بگیرند.38- تا می‏توانیم مدت و مقدار مرثیه را در مدت زمانی که از ما خواسته‏اند انجام دهیم ، یعنی مرثیه را بموقع شروع کنیم و بموقع خاتمه دهیم.39- در ابتدای مرثیه صدای خود را خیلی بالا نبریم و بلند نکنیم ، تا برای ادامه‏ی مرثیه نیز نفس داشته باشیم.40- گاهی گلو و دهان مرثیه خوانهای مبتدی خشک می‏شود و یا نفس آنان کم می‏آید ، این امری طبیعی است که به مرور زمان از بین می‏رود. ولی نکات مرثیه خوانی مانند نکته‏ی قبلی را نیز باید رعایت کرد ، تا با چنین مشکلی روبرو نشد.41- اگر صدای شما گرفته یا سرما خورده و یا ناصفاف است ، چنانچه می‏توانیم در رفع آن بکوشیم و یا خودمان پیش از خواندن مرثیه به شنوندگان آن را بگوییم.42- سعی کنیم برای خواندن مرثیه ، شروع خوب ، گیرا و جذابی داشته باشیم.43- تلاش کنیم خودمان نیز همراه خواندن مرثیه بسوزیم و اشک بریزیم و گریه کنیم که گفته‏اند : « آنچه از دل برآید ، لا جرم بر دل نشیند » .44- اگر هنگام خواند مرثیه ، خودمان گریه نمی‏کنیم ( بکاء ) ، دست کم حالت گریه به خود بگیریم ( تباکی ) .45- سوز و حال و گریه در مرثیه خوانی را از خود خدا و معصومان - علیهم‏السلام - طلب کنیم.46- خود را برتر از مرثیه خوانهای دیگر ندانیم و متواضع باشیم. مثلا نگوییم : « من یک ساعت مرثیه خوانی کردم ولی فلانی کم آورد » .47- علاقه و تمرین و صدق و اخلاص و تقوا از عوامل موثر در مرثیه خوانی است؛ پس به آنها توجه بیشتری کنیم.48- تعدا کم یا زیاد جمعیت در اخلاص ما برای مرثیه خوانی تاثیر نگذارد. مثلا نگوئیم : « دیشب در مجلسی مرثیه خوانی کردم که غلغله بود و جای سوزن انداختن نبود » .49- اگر از مرثیه خوانی ما انتقاد سودمندی کردند ، ناراحت نشویم و آن را بپذیریم.50- از تحقیر مرثیه خوانهای دیگر به گونه‏های مختلف خودداری کنیم ، مثلا نگوئیم : « روی فلانی را کم کردم » .51- اگر برای مرثیه خوانی به ما هدیه‏ای ندادند ناراحت نشویم ، زیرا پاداش اصلی و حقیقی این کار نزد خدا است.52- به خاطر حضرت فاطمه‏ی زهرا و امام حسین - علیهاالسلام - برای مرثیه خوانها احترام ویژه‏ای قائل باشیم. پس حداقل می‏توانیم به احترامشان از جای خود برخیزیم و یا دست آنان را ببوسیم.53- هنگام مرثیه خوانی با مدیریت خود ، کنترل مجلس را به عهده بگیریم ، زیرا ممکن است در بعضی موارد ، کنترل مجلس را از دست بدهیم و یا دیگران بخواهند نظم مجلس را به هم بزنند.54- تجربیات مرثیه خوانی خود را در اختیار دیگران قرار دهیم و در این مورد نیز سخاوتمند باشیم ، که خیر و برکت نزد خداست.55- حتما بر موضوع و محتوای مرثیه تسلط کافی داشته باشیم. مثلا بدانیم در آغاز و مقدمه‏ی مرثیه چه چیزهایی را باید بخوانیم و در اوج و فرود مرثیه چه چیزهایی را باید بگوییم.56- در آغاز راه و پیش از خواندن مرثیه ، یک بار دیگر مرثیه را مطالعه و مرور کنیم تا مرتکب اشتباهی نشویم.57- می‏توانیم در ابتدای مرثیه خوانی موضوع مرثیه را به شنوندگان بگوییم ، مثلا به آنان بگوییم : « امشب می‏خواهم روضه‏ی حضرت علی اکبر -علیه‏السلام- را برای شما بخوانم » .58- اگر چراغهای مجلس مرثیه خوانی خاموش شوند ، شاید حزن و اندوه بیشتری بر آن مجلس حاکم گردد؛ پس در مواردی به این نکته توجه داشته باشیم.59- در مرثیه خوانی از طرح سئوالات و شبهات بدون پاسخ پرهیز نماییم. مثلا در مرثیه‏ی حضرت فاطمه‏ی زهرا - علیهاالسلام - این سوال را مطرح نکنیم که چگونه ممکن است حضرت فاطمه‏ی زهرا - علیهاالسلام - بعد از مرگش ، دستهای خود را از کفن بیرون آورد و امام حسن و امام حسین - علیهاالسلام - را در آغوش بگیرد و بعد پاسخ آن را هم ندهیم.60- مطالب احتمالی و مشکوک در مرثیه خوانی مانند حضور حضرت لیلا - علیهاالسلام - در کربلا را به صورت قطعی و یقینی ذکر نکنیم و یا حتی از ذکر آنها خودداری نماییم.61- بدون ضرورت ، مرثیه را تکرار نکنیم و از دوباره خوانی بپرهیزیم.62- می‏توانیم از آیات ، روایات ، شعر ، داستان و خاطره ، مثال و تشبیه ، ضرب المثل ، آمار و اخبار صحیح و دقیق ، سخنان عالمان و بزرگان و دانشمندان نظیر حضرت امام خمینی - قدس سره الشریف - و جملات و قطعه‏های ادبی و زیبایی که متناسب با موضوع و محتوای مرثیه باشند استفاده نماییم.63- اگر در خواندن مرثیه دارای سبک خاصی هستیم ، آن قدر تمرین و ممارست داشته باشیم تا آن سبک را از دست ندهیم.64- در آغاز راه می‏توانیم پیش از مرثیه خوانی چند نفس عمیق بکشیم ، تا ترس و دلهره‏ی ما از بین برود و آرامش جای آن را بگیرد.65- بطور طبیعی مرثیه خوانی کنیم و خود را به تکلف و زحمت نیندازیم.66- نزد عموم از به کارگیری کلمات و لهجه‏ی خاص و محلی در مرثیه خوانی خودداری کنیم و از داشتن تکیه کلام پرهیز نماییم.67- تا می‏توانیم از ابتکار و خلاقیت و ذوق و سلیقه‏ی خود و دیگران در انتخاب مراثی و کیفیت بیان و شیوه‏ی آغاز و پایان آنها استفاده کنیم.68- اگر در خواندن مرثیه اشتباهی کردیم ، در همان جلسه و اگر نتوانستیم در جلسه‏ی بعد ، آن اشتباه را تصحیح نماییم.69- می‏توانیم هنگام خواندن مرثیه ، تحمل در برابر مشکلات و صبر در مقابل مصایب را برای شنوندگان زمینه سازی کنیم ، زیرا معصوم - علیه‏السلام - فرموده است : « صبر نیمی از ایمان است » .70- به مرثیه‏ای که می‏خوانیم ، خودمان اعتقاد داشته باشیم ، تا این اعتقاد در شنوندگان نیز تاثیر معنوی و عاطفی بگذارد.71- کیفیت بعضی گریه کردنها زننده است ، از انجام چنین گریه‏هایی خودداری کنیم.72- از دروغها و تحریفاتی که در مرثیه‏ها صورت گرفته است با اطلاع باشیم تا آنها را نخوانیم.73- مواظب باشیم برای گریاندن مردم ، مرثیه‏ها را کم و زیاد و تحریف نکنیم تا مثلا سوزناک شوند و مردم را به گریه اندازند.74- اگر نگاه جمعیت یا افراد خاصی مانع مرثیه خوانی ما می‏شود ، می‏توانیم گاهی چشمان خود را روی هم بگذاریم.75- توجه داشته باشیم که مرثیه خوانی با زبان محاوره‏ای دلنشین‏تر از مرثیه خوانی با زبان مکاتبه‏ای است.76- مرثیه خوان با تجربه‏ای می‏گفت : « مراثی و اشعار مربوط به آن را پیش از خواب حفظ کنید تا در ذهن شما کاملا نقش ببندد » .

باقی در ادمه ی مطلب


موضوعات مرتبط: آموزش مداحی
برچسب‌ها: نکات مداحینکاتی برای مداحمداح و نکاتنکات مهم مداحی

ادامه مطلب
تاريخ : سه شنبه 30 آبان 1396 | 19:56 | نویسنده : حمیدرضا مهرآبادی |

مداحی و نکات آن

عزادری کنید، آن هم عزاداری به شکل سنتی.

حضرت امام خمینی رحمت الله علیه

مداحی و مدیحه سرایی از دیرباز در کشور ما و در ایین ها و مناسبت های اسلامی به ویژه در ماه محرم الحرام و در ایام تاسوعا و عاشورای حسینی از جایگاه خاص و پیشینه ای قوی برخوردار بوده و می باشد. تا آنجا که در دوران سلاطین و فرمان روایان گذشته، در اکثر مساجد و تکایا اقامه ی عزاداری نموده و در رثای خاندان عصمت و طهارت نوحه سرایی و مرثیه خوانی می نمودند.

یکی از راه های شناخت بیشتر اهل بیت علیهم السلام همین برنامه های مذهبی و مداحی است که توأم با معرفت و شناخت زندگی و مصائب آن بزرگواران می باشد، زیرا لازمه ی این موضوع آن است که نخست شناخت کافی از ابعاد وجودی و شخصیت الهی ائمه ی معصومین علیهم السلام داشته و به بهترین وجه آن را به منصه ی ظهور برساند. به این معنا که اگر شعر، سروده ای و یا قطعه ای را در رثای سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام بیان می کند؛ این موضوعات اول در خودش(مداح) اثر وضعی را بگذارد به گونه ای که در مجلس عزا، مستمع با نگاه اول که او را مشاهده می کند، مظلومیت و شهادت حضرت سیدالشهدا علیه السلام در خاطرشان زنده شود و یاد آن بزرگوار بیفتند و اشک جاری گردد.

چه بسا کسانی که در این عرصه قدم گذاشته و بر اثر نداشتن تجربه، اطلاعات جامع و کافی و شناخت وافی در خصوص زندگی اهل بیت علیه السلام و وقایع جان سوز کربلا، مصائب آنان را به گونه ای دیگر بازگو می نمایند که اثر وضعی نامطلوب آن به مراتب زیان بارتر از شناخت بیشتر و جذبه ی حقیقی آن به مردم می گردد.

بنابراین لازم است که همه ی مادحین عزیز و کسانی که می خواهند به این فنّ وارد شوند با دیدی وسیع و جامع همراه با معرفت و شناخت به ساحت مقدس حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام مجالس عزا برپا نموده و اقامه نمایند، آن هم به شکل سنتی. همان مطلبی را که حضرت امام خمینی رحمت الله علیه فرمودند.

مداحی فقط شعر و صداست؟!

مداحی نمی تواند کار هرکس باشد، شاید عده ای بر این تصور باشند که این کار مسأله ای ندارد، مقداری مقتل می خوانیم، مقداری شعر هم جمع آوری و حفظ می کنیم و نهایتاً یک صدایی هم بر روی آن تمرین می کنیم، آن وقت می رویم به مجلس عزا و انجام وظیفه می نماییم. باید گفت خیر! چنین نیست زیرا انسان در تصورات و اوهامات نمی تواند سیر نموده و فعلی را صورت دهد، لهذا باید در بیداری و هوشیاری کامل و با ریاضت کشیدن و دنبال کسب علم دین، معارف، شناخت، اخلاق و محبت اهل بیت علیهم السلام در دل داشتن و خالصانه ادای وظیفه نمودن این مسیر را طی نماید.

یک مداح خوب می تواند با دو خط شعر پرمغز و پرمحتوا که در عین حال سوزناک باشد، معنای حقیقی قیام اباعبدالله الحسین علیه السلام مظلومیت و شهادت آن بزرگوار را رسانده و مستمع را از حال طبیعی به فوق طبیعی و متعالی سوق دهد که در نهایت، اشک، این زیباترین عنصر لطیف از چشم دل سوختگان و شیفتگان امام شهیدان خارج می گردد. همین حالات، بالاترین و اوج به کمالات انسانی بعد از شناخت و معرفت واقعی پیدا کردن است، انشاء الله. زیرا در حدیث فرموده اند چشمی که برای امام حسین علیه السلام بگرید، روز قیامت گریان وارد محشر نخواهد شد.

گریه بانگی است که عالم گیر است

گریه گر گریه بود شمشیر است

در این زمینه ها روایات و احادیث زیادی از ائمه ی معصومین علیهم السلام نقل گردیده که بر لزوم معرفت و شناخت راه و طریق استوارشان توسط شیعیان دلالت دارد. این موارد در کتب شیعه نیز ذکر گردیده است. به عنوان مثال: می توان مداح خدومی را که سال ها در مجالس عزا از اشعار وزین، پرمحتوا و سوزناک استفاده کرده و دل هایی را جذب بارگاه حضرت سیدالشهدا علیه السلام نموده و همچنین در تاسوعاها و عاشوراهایی در همین بازار تهران (سبزه میدان) به روی چهارپایه انجام وظیفه نموده است، نام برد. شخصیتی همچون مرحوم ناظم که اکثر مادحین بزرگوار و پیرغلامان خاندان عصمت و طهارت ایشان را از نزدیک دیده و با وی آشنائی دارند و دیگران و دل سوختگانی که در این زمره می باشند.

مداحی و چند نکته از هزار نکته

در اینجا برخی از نکات مهم مداحی و چند نکته از هزار نکته که به لحاظ ضرورت و از باب «فذّکران نفعت الذکری» جهت مادحین گرامی و بزرگوار که باید توجه به آن نموده و انشاء الله تعالی در این مسیر بکار گیرند، تدوین و در چند بند مختصراً بیان و ارائه می گردد.

1. دوره ی کامل کلاس مداحی را طی نموده و قبولی و رضایت اساتید را جلب نماید.

2. نخست باید اطلاعات جامع و کامل درباره ی حادثه ی عظیم کربلای حسینی داشته باشد. بدین منظور کتب مقتل الحسین و شرح لهوف پیشنهاد می گردد.

3. از اشعاری که هیچ سود و نفعی در بر نداشته و ذهن مستمع را خسته می نماید جداً پرهیز شود.

4. از آهنگ موزون و سوزناک در قرائت اشعار استفاده گردد تا روح حماسه ی جان سوز کربلا در اذهان تداعی و شکل گیرد.

5. مداح باید خود نمونه و الگو بوده و در نماز اول وقت شرکت نماید، در برخورد با خلق خدا از اخلاق حمیده و پسندیده ی اسلامی برخوردار و استفاده نماید و شرعیات را واجب الاطاعه دانسته و عمل نماید.

6. مدح گفتن خاندان عصمت و طهارت علیهم السلام را وسیله ای برای کسب امرار معاش قرار نداده و خدای ناکرده این موضوع را باب ننماید.

7. زمان مناسب که مقتضای مجلس سوگواری خامس آل عبا علیه السلام می باشد، مد نظر قرار گیرد.

امید آنکه با توجه و عمل به این نکات آنگونه که شایسته ی ساحت مقدس ائمه ی اطهار و حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام و موجب رضایت حضرت بقیه الله الاعظم امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف است، به این وظیفه ی خطیر که با عشق و اختیار پذیرفته اند و می پذیرند، به نحو شایسته عمل نمایند.

 

منبع:http://www.hawzah.net


موضوعات مرتبط: آموزش مداحی
برچسب‌ها: مداحینکات مداحیسخن امام خمینی درباره مداحیشعرصداچند نکته

تاريخ : سه شنبه 30 آبان 1396 | 19:49 | نویسنده : حمیدرضا مهرآبادی |

جزوه ی مداحی

جزوۀ کلاس آموزش اصول مداحی

بسمه تعالی

جلسه اول

دستور العمل های مهم و کاربردی

1- در هنگام مرثیه خوانی و مداحی با طهارت و وضو باشید .

2- در مداحی اهل بیت عصمت و طهارت ( علیهم السلام ) بخدا توکل کنید .

3- توسل به معصومین ( علیهم السلام ) وطلب کمک از آنان بویژه حضرت زهرا (سلام الله علیها ) و حضرت امام حسین ( علیه السلام ) و امام زمان ( عج ) را فراموش نکنید .

4- می توانیم پیش از اجرای مداحی دو رکعت نماز بخوانیم و از خدا بخواهیم که ما را در این امر موفق بدارد .

5- از خاندان عصمت و طهارت ( علیهم السلام ) با احترام یاد کنیم مثلاً برای مرد از (علیه السلام) و برای زن ( سلام الله علیها) استفاده نمائیم.

6- از خدا بخواهیم تا ائمه اطهار ( علیهم السلام ) بخصوص حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف به این گونه جلسات تشریف بیاورند و به مجالس ما رونق ببخشند و چشمان گنهکار ما را به جمال دل آرای خویش منور بفرمایند .

7- مداحی و ذاکری اهل بیت علیهم السلام از نعمتهایی است که خاندان عصمت و طهارت علیهم السلام به دوستان خود عطا می کند پس آن را دست کم نگیرید و آن راکم ارزش نکنید و اگر علاقه در این امر دارید از ائمه علیهم السلام بخواهید ما را در زمره ذاکران واقعی خود قرار دهد

8- می توانیم ثواب مرثیه خوانی خود را به معصومان علیهم السلام و یا مراجع تقلید رضوان الله علیهم و یا شهیدان و یا درگذشتگان ( پدر، مادر و یا فامیل و مانند آن ) هدیه کنیم و حتی آن را در جلسه بیان کنید .

9- مداحی را به عنوان انجام عبادت و وظیفه شرعی بدانیم و از روی اخلاص عمل نماییم و قبل از انجام آن خودمان را مهیا کنیم ( مهیای درونی ، اخلاقی و عبادی )

10- شایسته است در این امر از وضع ظاهری خوبی برخوردار باشیم و از لباس مناسب و در خور جلسه دینی استفاده کنیم .

11- پیش از مداحی درباره آن فکر کنیم که چگونه آن را آغاز کنیم و چگونه آن را ادامه دهیم و چگونه آن را به پایان ببریم و بطور کلی چگونه آن را بیان کنیم .

12- می توانیم مداحی را نیز با نام خدا و یاد صفات خدا آغاز کنیم مثلاً بگوییم بسم ا... - یا رحمن یا رحیم - یا رب العالمین .

13- پس از ذکر نام و صفات و حمد خدا و درود به معصومان علیهم السلام می توانیم چند بیت شعر بخوانیم و یا خاطره و داستان را ذکر کنیم و سپس اصل مرثیه و روضه را بازگو نمائیم .

14- اگر شعر یا خاطره و یا داستانی پیش از خواندن اصل مرثیه مورد استفاده قرار گیرد سعی شود آنقدر طولانی نگردد که ( روضه خواندن ) را تحت الشعاع خود قرار دهد .

15- چنانچه شعر یا داستان یا خاطره و یا نظایر آن در کار مداحی مورد استفاده قرار گرفتند باید از نظر محتوا درست و از نظر مدرک صحیح و معتبر باشند .

جلسه دوم

16- شایسته است از اشعار عرفانی مربوط به مرثیه ( مداحی ) در همه جا استفاده نشود . زیرا عرفان زمینه سازی می خواهد و ضمناً هر شعر یا گفتاری را در هر جلسه ای نگوییم زیرا هر نکته جایی دارد و مکانی .

17- برای ذاکران عزیزی که در آغاز راه هستند شایسته است پیش از اجرای مراسمشان در خانه یا مانند آن تمرین و حفظ کنند تا در هنگام خواندن دچار اشتباه یا فراموشی نشوند .

18- اگر شنوندگان برای شنیدن مداحی بطور پراکنده نشسته اند در صورت امکان از آنان بخواهید بطور جمع تر بنشینند .

19- سعی کنید مداحی را بدون مقدمه چینی و زمینه سازی شروع ننمائیم بقول معروف فوری به گودی قتلگاه نرویم .

20- در آغاز و پایان کار مداحی برای هر معصوم ( علیهم السلام ) می توانیم قسمتی از دعای توسل را که مربوط به آن معصوم است بخوانیم و یا در مرثیه سرور شهیدان می توانیم از سلامهای زیارت عاشورا استفاده کنیم .

21- معمولاً مداحی دارای سه مرحله است :

اول : درآمد که مقدمه کار است دوم : اوج سوم : فرود بعد از رسیدن کار به مرحله اوج و سوزناک خود آن را زیاد طول ندهیم ، یعنی مرحله اوج نباید خسته کننده باشد

22- مرحله اوج مداحی مرحله ایست که گره مرثیه گشوده می شود پس این قسمت را ( اوج ) زود بیان نکنیم .

23- وقتی که به مرحله اوج خود رسیدید سوز پایانی را بر شنوندگان وارد کنیم و به تعبیری مبالغه آمیز مجلس را منفجر کنیم یا به گفته مداحان و ذاکران در مجلس زلزله رخ بدهد .

24- در اوج روضه خواندن با کلماتی مانند یا حسین ( علیه السلام ) و یا زهرا ( سلام الله علیها ) جلسه را داغ کنیم .

25- اگر مداحی را همراه با سخنرانی انجام می دهیم شایسته است که ارتباط سخنرانی با مداحی را فراموش نکنیم .

26- شایسته است مداحی را با خواندن دعا و آیه ( فاتحه ) و امن یجیب ، صلوات و قیام برای حضرت مهدی ( عج ) به پایان ببرید . ( و عجل اللهم فی فرج مولانا صاحب الزمان )

27- اگر هنگام مداحی مطلب یا شعر بعدی را فراموش کردیم مطلب یا شعر قبلی را تکرار کنیم و شرح می دهیم در ضمن این کار به جستجوی مطلب یا شعر بعدی می پردازیم تا آن را به یاد بیاوریم .

28- برای مداحی اگر می توانیم در جایی قرار گیریم که مشرف به شنوندگان باشیم و به آنها نگاه کنیم ( با چشمان باز ) و در صورت امکان اگر موانع یا چیزی حواسمان را پرت می کند مقداری چشم مان را ببندیم تا مسلط به جمعیت باشیم و بعد با دیدگان باز مداحی را ادامه دهیم .

29- شایسته است موانع تمرکز حواس را از محل مرثیه خوانی حذف کنیم گاهی اینکار با تذکری از سوی مداح می تواند انجام گیرد ( مثل چای دادن و رفت و آمد اضافه )

30- هنگام شروع به روضه سعی کنیم مقدماتی فراهم کنیم که مجلس برای روضه خواندن آماده شود . و سپس شایسته است از شنوندگان بخواهیم که دلهای آماده خود را آماده تر برای شنیدن روضه کنند و زانوی غم بغل بگیرند .

باقی در ادامه ی مطلب


موضوعات مرتبط: آموزش مداحی
برچسب‌ها: جزوه ی مداحیآموزش مداحی

ادامه مطلب
تاريخ : سه شنبه 30 آبان 1396 | 17:16 | نویسنده : حمیدرضا مهرآبادی |

دلایل نام گذاری ردیف ایرانی

همان گونه كه قبلاً اشاره شد، رديف موسيقى اصيل ايرانى شامل 7 دستگاه و 5 آواز است كه از تعداد زيادى گوشه كه با يك نظم خاص و زيبايى خيره كننده‏اى در كنار هم قرار گرفته‏اند تشكيل شده است.

 هر دستگاه و هر گوشه نام مخصوصى دارد كه بنا به دلايلى آن نام را بر روى آن گذاشته‏اند. هر چند كه علت نامگذارى از دستگاه‏ها و گوشه‏ها مشخص نيست، اما به صورت مختصر و مفيد بايد اظهار داشت كه دليل نامگذارى آن‏ها به شرح زير مى‏باشد:

1 -  بعضى از لغات و اصطلاحات زيبا و پر معناى زبان فارسى يكى از دلايل اين نامگذارى است. مثلاً “شور” همان گونه كه مى‏دانيد شور در لغت به معناى شوق، اشتياق، ذوق و شادابى است. از آن جا كه وقتى يك خواننده در دستگاه شور مى‏خواند حس و حال شور و شوق در شنونده زياد مى‏شود به همين دليل نام “شور” را براى آن انتخاب كرده‏اند.

 لازم به ياد آورى است دستگاه شور، دستگاه بسيار شاد و نشاط آورى است و عزيزان مداح مى‏توانند در مولودى خوانى‏ها از اين دستگاه و متعلقات آن استفاده كنند.

2 -  بعضى نام‏ها از مناطق گوناگون سرزمين ايران گرفته شده‏اند مانند: گيلكى، بختيارى، شوشترى و...

 لازم به توضيح است كه به ملودى اين آوازها با دقت گوش كنيم مى‏بينيم كه بر گرفته از موسيقى آن مناطق مى‏باشند.

 3 - گروهى از نام‏هاى قهرمانان يا موسيقى‏دانان گرفته شده‏اند مانند “محمد صادق خان حسينى”، “حاجيانى”، “بيات درويش حسن” و...

 4 - برخى توصيف طبيعت و جهان هستند مثل سپهر، بحر نوروز، نوروز و...

5 - گروهى از مسائل عاطفى و احساسى حكايت دارند مثل حزين، خجسته، فرح.

 6 - گروهى ديگر از تصوف و عرفان حكايت دارند مثل راز و نياز، سوز و گداز، جامه داران.

7 -  گاهى هم از داستان‏هاى ادبى استفاده شده مثل ليلى و مجنون، خسرو و شيرين.

8 -  گروهى هم از نام پرندگان استفاده كرده‏اند مثل چكاوك.


موضوعات مرتبط: آموزش مداحی
برچسب‌ها: دلایل نام گذاری ردیفشورچکاوکزمینه

تاريخ : سه شنبه 30 آبان 1396 | 17:9 | نویسنده : حمیدرضا مهرآبادی |
لطفا از دیگر مطالب نیز دیدن فرمایید
صفحه قبل 1 2 3 4 5 ... 6 صفحه بعد
.: Weblog Themes By M a h S k i n:.